Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τουρκικά ΜΜΕ:"Ο Ερντογάν το παραδέχτηκε.Η Συρία κατέρριψε το αεροπλάνο μας".Απρόβλεπτες εξελίξεις



Ο ίδιος ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι “η Συρία κατέρριψε μαχητικό αεροσκάφος της Τουρκικής ΠΑ”, προσθέτοντας ότι η Δαμασκός ζήτησε συγνώμη για τη κατάρριψη!Αυτά μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Η ένταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι πιθανό πια να ξεφύγει από κάθε έλεγχο αν και ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν παραουσίασε το θέμα στις δηλώσεις του -προβάλοντας τη συγνώμη της Δαμασκού- αφήνει κάποια περιθώρια ελπίδας ότι δεν θα έχουμε -τουλάχιστον τώρα- κλιμάκωση.

Ο Ερντογάν έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην Άγκυρα για τη διαχείριση της κρίσης η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι.

Δύο F −4 και κατά άλλες πληροφορίες RF- 4 πετούσαν ανοιχτά της Συρίας. Ενώ τα αεροσκάφη βρίσκονταν εντός FIR Συρίας,το ένα απ΄ αυτά έχασε την επαφή του με τη βάση του. Αμέσως σήμανε συναγερμός και η Άγκυρα ενημέρωσε το ΝΑΤΟ άμεσα για το γεγονός.

Από εκείνη την ώρα αρχίζει ένα θρίλερ. Όλοι σκέφθηκαν αμέσως ότι πρόκειται για κατάρριψη,αλλά κανείς δεν μπορούσε να το “πάρει πάνω του”. Μετά από αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες και δημοσιεύματα τελικά όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ αποδίδουν στον Ερντογάν τη παραδοχή της κατάρριψης.

Το Reuters από την άλλη μεταδίδει ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως "δεν μπορούμε ακόμη να πούμε πως έπεσε το αεροπλάνο".Προσθέτει ακόμη ότι οι δύο Τούρκοι πιλότοι αγνοούνται.

Στη περιοχή που έγινε το γεγονός βρίσκονται ήδη δύο τουρκικές φρεγάτες.

Αυτές τις ημέρες στην ίδια περιοχή θα πλεύσουν πολεμικά πλοία από Ρωσία,Κίνα και Ιράν για να κάνουν από κοινού ασκήσεις.

Είναι σαφές ότι η οποιαδήποτε κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ και τα πρακτορεία ειδήσεων

Οι δύο πιλότοι του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 που κατέπεσε νωρίτερα κοντά στη Συρία είναι ζωντανοί, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ πρόσθεσε ότι η Συρία παραδέχθηκε ότι το κατέρριψε και ζήτησε συγγνώμη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χαμπέρτουρκ.
«Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις της πολεμικής μας αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην ανατολική Μεσόγειο και ευτυχώς οι πιλότοι μας είναι ζωντανοί, χάσαμε μόνο ένα αεροσκάφος», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν μαζί του στο αεροπλάνο που τον μεταφέρει από τη Βραζιλία στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν επίσης «δήλωσε ότι έλαβε τη συγγνώμη της Συρίας για το συμβάν αυτό» και πρόσθεσε ότι «η Συρία εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη και επεσήμανε ότι επρόκειτο για λάθος», όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος της Χαμπέρτουρκ έπειτα από συνομιλία που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό.
Νωρίτερα το πρακτορείο Ανατολή είχε μεταδώσει ότι ο Ερντογάν συγκάλεσε στην Άγκυρα μια έκτακτη συνεδρίαση στην οποία θα πάρουν μέρος ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και πολλοί υπουργοί μετά τη συντριβή του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους.

Ο επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νετζντέτ Εζέλ, ο υπουργός Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν αναμένεται να πάρουν μέρος σε αυτή τη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού μόλις εκείνος επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε το Ανατολή.



ONALERT

Δεν υπάρχουν σχόλια: