Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking!


Πως οι τράπεζες θα αγοράσουν με 15 δισ ευρώ περίπου 42 δισ – Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν κεφάλαιο με έκπτωση 66% δηλαδή θα αγοράζουν το 1 ευρώ 0,35 ευρώ!!

Το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking - Σε αυτή την φάση φαντάζει αδιανόητο, απίθανο, αδύνατο.

Το πολιτικό σύστημα θα το χαρακτηρίσει ανήκουστο, δεν θα χαθεί ούτε 1 ευρώ και βεβαίως οι ίδιες οι τράπεζες θα το χαρακτηρίσουν ως ουτοπικό.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν 40-41 δις ευρώ.

Έχουν δοθεί 18 δις στις 4 μεγαλύτερες, θα ακολουθήσουν ΑΤΕ και ΤΤ συνολικά 6,5 δις ευρώ, περίπου 1 με 1,5 δις για τις υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες και περί τα 10 δις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Blackrock καθώς και 4-5 δις ως capital buffer ως κεφαλαιακό απόθεμα.

Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 με 41 δις ευρώ.

Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο ότι το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος θα πάρουν πίσω όχι 40-41 δις αλλά 45 ή 50 δις ώστε να επιτευχθούν και κεφαλαιακές υπεραξίες κατά τα πρότυπα των αμερικανικών τραπεζών.

Όμως είναι πολύ πιθανό τελικά το ελληνικό κράτος να μην καταφέρει όχι να κερδίσει αλλά να μην πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα έχει επενδύσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που φθάνουν τα 40-41 δις από τα κεφάλαια της Τρόικα και 4,4 δις από τις προνομιούχες μετοχές του Νόμου Αλογοσκούφη δηλαδή σύνολο 44 με 45 δις ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα επιστραφούν πίσω στο κράτος;

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι από τα 50 δις που θα διαθέσει για τις τράπεζες θα επιστραφούν τα 16 δις ευρώ δηλαδή θα ανακτηθούν μόνο 16 δις και τα υπόλοιπα απλά θα χαθούν.

Ωστόσο ορισμένα έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι τελικά το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος δεν θα πάρουν περισσότερα από 10-15 δις ευρώ.

Δηλαδή το κράτος θα επενδύσει 44 με 45 δις και θα πάρει πίσω στο καλύτερο σενάριο 15 δις ευρώ.

Δηλαδή οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ 0,33 ευρώ δηλαδή με discount 66%.

Οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του 10% εισφέροντας 3 δις ευρώ και στο τέλος θα επιστρέψουν για τα 44 με 45 δις άλλα 12 δις ευρώ.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό σε 2-3 χρόνια οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ κεφάλαιο 0,33%.

Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking.

Ας δοθεί και ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Η νέα Proton bank μετά την διάσπαση της σε good και bad bank στην κυριολεξία καθάρισε.
Διαθέτει κεφάλαια 250 εκατ ευρώ άρα για να την αγοράσει κανείς θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 250 εκατ ευρώ.

Πόσο έχουν αποτιμήσει την νέα Proton bank η οποία είναι πεντακάθαρη ορισμένοι επίδοξοι μνηστήρες όχι πάνω από 80 με 90  εκατ ευρώ δηλαδή αγοράζουν τα 250 εκατ 80 με 90 εκατ ευρώ δηλαδή με έκπτωση 66%.


afipnisoy
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: